HINDARKAN DIRI DARIPADA TERMAKAN FITNAH
HINDARKAN DIRI DARIPADA MEMBACA AKHBAR HARIAN UM, BH, STAR, SUN & NEW STRAITS TIMES,
HINDARKAN DIRI DARIPADA MENONTON BERITA RTM & TV3.

 

UBAH CARA BERFIKIR

Bersama SYED IBRAHIM SYED ABDUL RAHMAN, Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat.

Detik: PAS semakin mendapat tempat terutama dengan penyertaan golongan kelas menengah, golongan profesional?

SYED IBRAHIM: Kemantapan sesebuah parti politik itu boleh diukur melalui penyertaan pelbagai golongan. PAS sedang menerima keanggotaan pelbagai latar belakang manusia. Ramai yang ada kedudukan dalam masyarakat, bekerja sendiri (lebih bebas) dan berpendidikan. Berbanding kakitangan kerajaan atau pekerja swasta, mereka lebih bebas. Pokoknya, bagaimana PAS dapat memanfaatkan kebanjiran golongan profesional ke dalam PAS?

Pada dasarnya, PAS mengalu-alukan kehadiran mereka selagi menghormati asas perjuangan Islam ertinya, menegakkan sistem Islam. Profesional dan intelektual ini, walaupun menimba ilmu di Barat, mestilah mampu berfikir secara Islam.

Detik: Boleh jelaskan sedikit maksud "berfikir secara Islam"?

SYED IBRAHIM: Kita kembali kepada asas ilmu. Ada ilmu bersifat neutral dan ia tidak dipersoalkan. Tetapi ada asas ilmu yang dibina dalam kerangka nilai dan pemikiran Barat. Perkembangan ini harus diberikan perhatian supaya tidak mendatangkan mudarat kepada pemikiran kita dan perjuangan Islam. Kita tidak menolak ilmu yang datang dari Barat. Kita perlukan tapisan. Di zaman awal kebangkitan tamadun Islam, ketika umat Islam menterjemah dan menafsir ilmu-ilmu dari tamadun Greek dan Yunani, ulama telah menapis dan menyesuaikan ilmu itu menurut acuan Islam. Dibangunkan ilmu Islam itu dari sumbernya yang asli hingga menjadi tamadun Islam.

Detik: Adakah timbul dilema dalam parti dengan penyertaan golongan profesional ini?

SYED IBRAHIM: Tidaklah begitu. Lebih penting, komitmen mereka terhadap perjuangan Islam secara jujur dan ikhlas. Jujur dan ikhlas kepada Allah s.w.t. membesarkan kebesaran Allah. Jadi dengan itu, kalau ada pun perbezaan, semestinya kita dapat selesaikan dengan baik atas dasar kita sama-sama cuba untuk menegakkan tamadun Islam semula. Sudah tentulah satu kerja yang berat, banyak yang perlu kita persoalkan dari segi asas-asas ilmu yang berkenaan, tujuannya mula dibentuk. Maknanya juga, bukan sekadar melaksanakan ilmu berkenaan tetapi juga mengkaji asal-usulnya dan andaian yang terdapat dalam ilmu berkenaan. Ini memerlukan masa bagi profesional dan intelektual memantapkan dalam harakah itu supaya boleh digunakan dengan baik untuk keperluan.

Detik: Apakah ada usaha itu dalam PAS?

SYED IBRAHIM: Ya, memang ada. Usaha itu sedang berlaku dalam PAS. Perkembangan ini tidak memakan masa yang singkat. Ia mengambil masa. Setakat ini, kita dapat gabungkan golongan profesional dan ulamak. Ada juga perbezaan tetapi dapat diselesaikan dengan cara yang dituntut oleh Islam. Kita balik kepada al-Quran dan Hadis untuk mengikut keperluan dan kehendak Islam. Pada dasarnya, apa juga keputusan yang kita buat semestinya dinaungi oleh kepentingan Islam.

Detik: Dulu pernah timbul isu "pertembungan" antara golongan profesional dengan ulamak. Apakah itu benar?

SYED IBRAHIM: Dari segi pendekatan politik, memang wujud perbezaan. Isu ini tidak berpanjangan. Ia berkisar soal-soal taktik parti dan ia berubah mengikut suasana politik semasa. Namun, taktik kita tidak pernah "menghalalkan cara".

Detik: Berbalik kepada soal perbezaan pandangan antara dua golongan ini, apakah kerana latar belakang pendidikan yang berbeza?

SYED IBRAHIM: Itu memang ada, saya tidak nafikan. Umpamanya dari segi pengurusan. Pengurusan ini adalah satu ilmu yang sudah dibina begitu dalam dan meluas hingga ke peringkat universiti dari segi akademiknya. Tetapi dari segi profesional dan pengamalannya, keupayaan satu orang atau satu organisasi yang dikepalai oleh satu-satu orang itu mendapat manfaat dari apa yang telah dilaksanakan dalam masyarakat dan negara berkenaan. Mungkin dalam dunia sekalipun. Begitu juga dengan pentadbiran. Dari segi akademiknya hingga ke peringkat universiti tetapi dari segi praktik ataupun perlaksanaannya bergantung kepada ketokohan dan kebolehan seseorang individu di mana dia berkecimpung, dalam kerajaan atau luar kerajaan sekalipun. Ilmunya sudah tinggi bermakna sudah ada pencapaian ilmu dan sudah ada pengalaman. Jadi untuk membetulkan semula dari segi Islamnya, kita kena betulkan hakikat dan penerimaan orang berkenaan. Betulkan sikap dia terhadap Islam, membetulkan komitmen dia kepada Islam dan ilmu yang ada padanya boleh dimanfaatkan terus menerus selepas dia tahu dan mengubahnya sendiri. Tidak perlu dia mempelajari dengan lebih mendalam. Kalau ada juga perbezaan, kita selesaikan di meja perundingan.

Detik: Dakwaan bahawa ulamak tidak tahu mentadbir. Sejauh mana isu ini benar dan serius dalam PAS?

SYED IBRAHIM: Di kalangan ulamak yang tidak mempunyai pengalaman dan pendedahan, isu itu timbul. Tetapi ulamak yang sudah ada pendedahan, isu ini tidak timbul lagi. Kita tidak nafikan bahawa mereka sudah ada asas ilmu, cuma pengalaman amali sahaja belum ada. Jika wujud interaksi dan perbincangan, hal ini lebih mudah diatasi.

Detik: Bagaimana Sdr melihat kerjasama PAS dengan parti-parti pembangkang yang lain?

SYED IBRAHIM: Salah satu keistimewaan PAS kini ialah ia terbuka kepada idea kerjasama. Di Malaysia, sesebuah parti agak sukar memerintah sendirian. Sesebuah parti harus mempunyai bilangan kerusi yang secukupnya untuk menjadi induk sesebuah kerjasama politik. Dalam hal ini, PAS ada kelebihannya yang tersendiri. Begitu juga Umno parti ini mempunyai kekuatan tersebut.

Persoalan yang lebih penting ialah berkaitan dengan bagaimana sikap PAS dalam menjalinkan persefahaman dengan parti-parti lain. Sekarang ini yang digembar-gembarkan ialah konsep PAS yang memperjuangkan Negara Islam. Ini adalah satu benda yang sudah dibentuk di kalangan rakyat Malaysia bahawa pembentukan Negara Islam itu adalah satu yang ideal. Satu bentuk yang tidak boleh diterima dalam masyarakat majmuk, dan ia dijadikan alasan untuk menolak. Itu satu propaganda yang dilakukan oleh Umno dan Barisan Nasional. Sebagai parti Islam, kita akan terus memperjuangkan Islam. Keduanya, perlembagaan kita juga meletakkan bahawa kita berjuang ke arah mencapai matlamat menegakkan negara Islam tetapi konsep Negara Islam ini bukanlah satu konsep yang dapat diselesaikan sehari semalam. Perjuangan PAS adalah perjuangan untuk melaksanakan tanggungjawab.

Detik: Kekuatan BN ditafsirkan hasil kekuatan dan pengaruh Umno. Sejauh mana kekuatan PAS untuk menerajui pakatan pembangkang?

SYED IBRAHIM: Kita menerima iklim tersendiri dalam demokrasi di Malaysia sudah wujud Perlembagaan, undang-undang dan sikap rakyat terhadap politik. Namun, sikap rakyat boleh berubah. Sikap ini bergantung pada bagaimana parti-parti politik mempengaruhi pemikiran rakyat. Parti yang disokong majoriti akan memerintah. Sebagai peserta demokrasi, PAS akan ikut peraturan demokrasi dan tidak bersedia mengubah peraturan tersebut. Peraturan itu menyebutkan bahawa rakyat yang berhak memilih. Oleh itu, PAS berusaha mempengaruhi dan meyakinkan rakyat.

Kita tidak mengubah. Kita baru hendak bersaing. Kalau dikatakan kita hendak mengubah pula, itu tidak betul. Umpamanya, kita hendak masuk satu gelanggang, kita kena akur peraturan gelanggang. Gelanggang kata terpulang pada rakyat, jadi kita hanya berdakwah pada rakyat setakat mana yang kita boleh.

Yang lebih penting lagi ialah berkaitan dengan bagaimana cara kaedah PAS hendak sampai kepada hati-hati rakyat setakat ini.

Umno telah berjaya meyakinkan rakyat bahawa hanya gabungan parti-parti yang berjaya memerintah. Idea pemerintahan dari satu parti tidak diterima. Semangat Melayu berjaya dilumpuhkan melalui perspektif seperti ini. Pada waktu itu, modelnya ialah Perikatan. Tetapi model itu sesuai pada zaman itu. Hakikat, jika majoriti rakyat menerima sesebuah parti walau tanpa gabungan parti itu boleh memerintah negara ini. Itulah asas demokrasi. Cara berfikir demokrasi ini boleh mengatasi tabir perkauman seperti yang difikirkan pada zaman dahulu (pada awal kemerdekaan). PAS sedang berjuang untuk melampaui batas-batas atau tabir perkauman yang telah dibina begitu kukuh dan kuat dalam pemikiran rakyat di kalangan orang Melayu di Malaysia hari ini. Maknanya, PAS perlu mengwujudkan satu keyakinan diri semula atas dasar Islam yang boleh diterima oleh semua -- bukan Islam mahupun satu-satu bangsa.

Detik: Soal pertambahan keahlian PAS yang mendadak, adakah kesan positif ataupun ada implikasi-implikasi penyerapan budaya asing masuk ke dalam parti?

SYED IBRAHIM: Parti politik tidak boleh menolak orang yang hendak menyertainya. Siapa hendak masuk, kalau dia orang Islam, kita terima. Persoalan yang berlaku sekarang ini sebenarnya melampaui perhitungan banyak ahli politik yang telah matang. Umpamanya, keseluruhan pemimpin Umno tidak memikirkan bahawa Umno akan kecundang dan lumpuh. Mereka memikirkan Umno akan terus kuat dan berasakan hanya pucuk pimpinan sahaja yang akan berubah. Inilah juga tanggapan Tengku Razaleigh. Dia ulang alik hanya memikirkan Umno yang utuh sedangkan sekarang ini bukan Umno utuh tetapi Umno sedang mula runtuh. Ahli-ahli Umno sendiri yang menyertai PAS. Kalau Umno tidak ada ahli, kepimpinan-general sahaja, buat apa lagi?

Detik: Sekalipun generasi muda yang menyertai PAS itu juga ada yang tidak punyai Islamik tarbiyah dan menolak Umno?

SYED IBRAHIM: Itu hanya hujah mengukuh sebagai pemerhatian kita bahawa Umno tidak relevan lagi. Inilah pekembangan yang berlaku di kalangan generasi muda. Ini dengan jelas menampakkan bahawa anggapan pemimpin-pemimpin besar Umno dan Barisan Nasional ini nampaknya tidak begitu betul. Sekarang ini akar umbi yang sudah mula meninggalkan pokok yang begitu besar dan akhirnya apa yang jadi?

Detik: Apakah kerana penaung sudah tidak relevan disebabkan ekonomi meleset?

SYED IBRAHIM: Saya rasa kalau disebabkan ekonomi melesat, sudah banyak kali. Tetapi ini lebih daripada ekonomi meleset. Ini menunjukkan prestasi kerajaan sekarang. Digembar-gemburkan sebagai negara ini negara rule of law dan juga rakyat memberikan jiwa raga mereka menyokong Barisan Nasional, Umno. Kesetiaan mereka atas dasar Umno memberikan segala kemudahan hidup, perkembangan ekonomi yang begitu baik, pertumbuhan ekonomi yang begitu tinggi dan seterusnya. Tetapi dari aspek lain, ada soal yang begitu sensitif di kalangan rakyat Malaysia iaitu dari segi keadilan. Antaranya yang berlaku dalam pertentangan dua pemimpin besar dalam Umno dan sikap Umno dan kerajaan menggunakan segala keupayaannya untuk menjatuhkan lawan dengan cara yang paling tidak berwibawa.

Detik: Bermakna Sdr melihat krisis Anwar-Mahathir adalah pertarungan kuasa?

SYED IBRAHIM: Ya, pertarungan kuasa dan pengaruh. Bukan soal lain. Penggunaan segala pengaruh dan kekuatan menjatuhkan lawan. Saya melihat ini satu kaedah politik. Politik melawan musuh politik menggunakan kaedah politik. Tidak ada batasan. Bukan sahaja tidak demokratik malah sudah masuk kepada satu kaedah yang kejam. Kekejaman ini nampaknya tidak dapat diterima oleh masyarakat terutama sekali orang Melayu. Mereka cukup sensitif dan mengambil iktibar, kalau berlaku pada satu orang macam ini, apa lagi kemungkinan berlaku pada orang lain?. Maknanya tidak menghormati peraturan dan bertarung di luar gelanggang.